Busquem Culpables i criem Paràsits

Quan l’obsessió davant les situacions no desitjades és trobar el culpable estem sembrant la llavor de la por entre les persones. A partir d’aquell moment prioritzaran la supervivència, no la de l’empresa, la seva supervicència. Un organisme que estableix una relació de dependència amb un altre (anomenat hoste) del qual s’alimenta produint-li perjudicis és un Paràsit. A les organitzacions acostumen a funcionar seguint un esquema semblant a aquest:

Esquema  supervivència

Buscar culpables és el més còmode. En primer lloc fa que mai dubtem de les nostres decisions ja que partim de pensar que els sistemes de treball que implantem sempre són correctes i el que falla són les persones. Si el sistema de treball és perfecte per als nostres ulls i sempre són les persones les que s’equivoquen (i les que paguen les conseqüències dels errors) MAI millorarem les maneres de treballar ja que mai qüestionarem els nostres procediments, ens limitarem a penalitzar i a canviar les persones. Una organització que mai millora es podreix.

Per l’altra banda tenim l’equip que s’anirà conformant seguint la mentalitat descrita a l’esquema. Aduladors, xivatos, maquiavèl·lics, incompetents, mediocres… persones que es limitaran a guanyar-se la nostra confiança a base de culpar els altres de la pròpia ineptitud, d’informar-nos dels errors dels altres, atribuïr-se idees que no són seves, amagar la seva brutície sota l’estora i promocionar a base de menystenir els companys… paràsits.

Enlloc de tenir una organització amb la capacitat de generar talent, provocarem la fugida del poc que tenim. El context actual dificulta la circulació de professionals que es veuran obligats a quedar-se, però no vol dir que s’aturi el procés de desmotivació d’aquests, al contrari. La impossibilitat de canviar de projecte dels professionals competents fa que es desmotivin de forma accelerada en veure’s atrapats. És una bomba que tard o d’hora esclatarà en forma d’una fugida massiva dels que puguin i de pèrdua de la capacitat de generar canvi per l’apalancament total dels que no puguin, que es limitaran a omplir l’expedient o encara pitjor, es convertiran en un paràsit més.

Què podem fer?

Si el nostre objectiu és trobar errors per millorar els nostres sistemes de treball ho tenim fàcil. Premiar la comunicació d’errors operatius que vagin acompanyats d’una proposta de solució basada en un canvi en el sistema de treball. Com es fa? No es tracta de posar una bústia de suggeriments i de seguida espolsar-se les mans per al feina ben feta, es tracta de generar un canvi cultural a la nostra organització.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s