Detecció de paràsits. L’adulació segons Josep Pla

Els grans lectors són gent sàvia, gràcies Papa:

Escoltar forma part de l’estratègia dels pobres. No vull pas dir que s’hagi d’escoltar tothom. S’ha d’escoltar qui convé. Això sí: s’ha d’escoltar bé o almenys causar la impressió que hom escolta bé. S’ha de produir la impressió d’adhesió activa a la persona que parla. Es pot tenir el pensament onsevulla, però s’ha de causar la sensació de presència i d’adhesió a la persona que parla. Això darrer és bastant senzill: consisteix a mantenir una certa vivacitat en els ulls, mirar d’una manera tendra i amatent i fer, mentrestant, amb el cap, els moviments d’assentiment paral•lels a les coses que l’altre persona va formulant. També és molt útil dir, de tant en tant: “¿Vol fer el favor de repetir el que deia fa un moment? ¿Tindria l’amabilitat d’aclarir-me el concepte a què al•ludia fa un instant?” Els homes volen ésser escoltats. És el que els agrada més. Els agrada més que els…

…diners, que les dones i que menjar i beure bé. Un home escoltat esdevé un fatxenda absolutament feliç. Ara bé: quan els homes se senten escoltats, es tornen febles. Aquests moments de feblesa són l’única escletxa a través de la qual pot caure una gota de generositat del granit humà. És d’aquests moments que un pobre pot aprofitar-se. Si no els sap crear ni treure’n un profit, malament… El sistema de la parasitologia establert naturalment entre els homes, i entre els homes i les dones, es basa en l’adulació -en el gust físic que dóna el fet de sentir-se adulat-, i la forma més activa i dissimulada (és a dir, més eterna) de l’adulació és saber escoltar d’una manera natural, activa i discreta. Contribueix molt a arribar a aquesta naturalitat no cometre l’atzagaiada d’aparentar el que hom sap realment. Els propis coneixements -si és que hom en té algun- s’han de saber dissimular en el seu punt- sense caure, però, en l’extrem d’accentuar massa la pròpia estupidesa.

Josep Pla

Josep Pla

Adular, fer la pilota, fer la gara-gara, posar-se les genolleres, ser un llepaculs… són sinònims del mateix: intentar treure un benefici a partir de generar afinitats personals amb un individu enlloc d’aconseguir aquests beneficis per la obtenció de resultats amb el nostre esforç. Guanyar-se la confiança d’un superior jeràrquic a partir d’atribuïr-se mèrits aliens, ser un xivato, i sobretot, donar sempre la raó. És més habitual en empreses familiars, on el rol paternalista de la Direcció afilla individus, que en altres organitzacions menys patriarcals i amb índex de professionalització més alts.

A vegades veiem com un adulador està treballant sobre el seu objectiu de forma barroera i pensem: “no pot ser que no ho vegi! si és claríssim que li està fent la pilota!” Doncs no, no ho veu. Som addictes al “piropo” i la informació.

Moltes vegades la necessitat de la Direcció de tenir informació “de primera mà” fa que obrin la porta a aquest tipus d’elements inoculen la seva dosi de sedant adulació i mentrestant xuclen tot el que poden acomodant-se en la organització atribuïnt-se tots els èxits i alienant-se de qualsevol error.

Aquests elements són tòxics, són la poma que podreix la caixa. Si a més, se’ls premia amb el temps tenen personalitat i gent al càrrec i es tornen “Caps Tòxics”. Pilotes amb els seus responsables i dèspotes amb els subordinats.

Si una empresa permet l’existència i promoció d’aquests personatges el Talent que pugui haver-hi fugirà davant la perspectiva que mai se’ls valorarà.

Què podem fer per retenir el talent? Exigir responsabilitat, solucions, eliminar jerarquies, complir els organigrames, donar autonomia, transparència…. ser coherents.

Quan algú sempre ens doni la raó… sospitem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s